Zobna protetika

Skupaj z izkušeno ekipo zobotehnikov (zobni laboratorij Melik-Ljubljana) in njihovo vrhunsko opremo lahko rešujemo tudi najzahtevnejše in kompleksne protetične probleme.

Zobna protetika se deli na fiksno ali snemno protetiko, glede na način pričvrstitve zobnega nadomestka.

V naši ordinaciji od samega začetka poizkušamo iti v korak s časom. Danes to pomeni digitalizacija postopkov odtiskovanja v povezavi z CAD –CAM tehnologijo izdelave zobnih nadomestkov. Odtis zob se lahko opravi klasično z odtisnimi masami ali pa po sistemu optičnega odtisa s pomočjo skenerja 3Shape , ki velja za enega od najbolj natančnih optičnih čitalcev v zobozdravstvu. V tem primeru se tako izognemo neprijetnemu odtiskovanju z odtisnimi masami.

Monolith most-1

Fiksna protetika

V sklop fiksno-protetičnih nadomestkov sodi izdelava večjih zalivk iz steklokeramike t.i. inlay in overlayev, faset oziroma lusk, prevlek in mostičkov.

Kovinsko keramične prevleke in mostički
Kovinsko ogrodje je izdelano po sistemu 3-D print in v celoti prekrito z keramiko. Tehnologija 3-D printa zagotavlja večjo natančnost in trdnost kovinskega ogrodja, kot starejši sistem vlivanja kovine.

Monolitna brezkovinska keramika na osnovi zirkonija
Odtiskovanje v tem primeru poteka z uporabo optičnega skenerja, brez neprijetnih odtisnih mas. Zobni nadomestek-krona ali mostiček- je v celoti izdelan po sistemu CAD-CAM.

Individualno fasetirani zirkonij
Zirkonij ogrodje se v tem primeru prekrije z več plastmi keramike in s tem doseže najboljši približek izgledu naravnega zoba.

Keramični inlay
S keramičnim inlajem nadomestimo večje amalgamske zalivke. Tako se izognemo potrebi po brušenju celotnega zoba in izdelavi prevleke.

Keramične luske ali fasete
Z minimalnim brušenjem prednjih ploskev sekalcev in izdelavo keramičnih lusk, popravimo manjše nepravilnosti v položaju ali barvi prednjih zob.

Snemna protetika

V sklop snemno-protetičnih izdelkov sodijo izdelava totalne ali delne proteze z vlito bazo in različni načini pritrditve – polzila ,gredi, koreninske kapice , konus krone ali na implantate.

Totalna proteza
Z natančno izdelavo totalne zobne proteze, se doseže zadovoljivo stabilnost in povrne naravni izgled.

Delna proteza z vlito bazo
Delna proteza nadomesti posamezne zobe v primeru, ko izdelava mostičkov ni možna ali pacient ne želi rešitve z implantati.