Splošno zobozdravstvo in endodontija

Večino poškodb zob zaradi zobne gnilobe (kariesa) , se uspešno pozdravi z izdelavo zalivk. Zalivka je lahko iz mikrokompozitnega materiala ali pa iz steklokeramike. V naši ordinaciji v ta namen že leta ne uporabljamo amalgama (amalgam free praxis).

V primeru napredovanega kariesa ali vnetja zobnega živca, je potrebno endodontsko zdravljenje zobne pulpe.

splosno-zobozdravstvo in endologija-1

Zalivke ali plombe

Z zalivko se nadomesti kariozno poškodovan del zoba ali zamenja staro amalgamsko plombo . Zalivke so izdelane iz mikrokompozita ali steklokeramike. Izbira materiala je odvisna od velikosti poškodbe zoba.

Zdravljenje zobne pulpe-zobnega živca

V primeru obsežnega kariesa lahko  pride do  vnetja zobnega živca. Tipični znaki so občasne bolečine na spremembo temperature ali ob uživanju  sladkih jedi in pijače. Pri blagih znakih vnetja zadostuje odstranitev kariesa, zaščita zobne pulpe z MTA cementom in izdelava zalivke.

Zdravljenje zobne korenine

V primeru napredovanega vnetja zobnega živca je potrebno zobno pulpo v celoti odstraniti in jo nadomestiti s koreninskim polnilom. Poseg običajno zahteva dva obiska pri zobozdravniku in uporabo dodatne opreme (apex locator) ali dodatno RTG diagnostiko za določitev dolžine korenine.

Zdravljenje zobnega granuloma

Kot posledica dolgotrajne prisotnosti kariesa ali poškodbe zoba pride do odmrtja (nekroze) zobne pulpe. Bakterije
lahko prodrejo skozi koreninski kanal v okolno kost in nastane granulom kot obrambna reakcija organizma. Takšno zdravljenje je dolgotrajnejše in prognoza zoba slabša. Zdravljenje po metodi SAF izboljša prognozo in izid zdravljenja.